Hur kommer vår natur att se ut om klimatet blir mycket varmare? Vid Stockholms universitet ska en uppvärmd, stenig ö ge en antydan till ett svar. Konstnären Marjetica Potrč har hoppet om att mänskligheten ska börja agera när klimatförändringarna blir tydliga för alla.
– ”Future island” liknar en rest av en förhistorisk flod. En besökare från uråldern, säger Marjetica Potrč och pekar på en stenig ö-formation som reser sig ur vattendraget nedanför.
Den slovenska konstnären och arkitekten står på en bro på nyinvigda Campus Albano vid Stockholms universitet. På brons ena sida reser sig lärosätets betongkomplex, på den andra vajar långstjälkade blommor och skirt gräs längs vattenvägen. Sommarängen förför, september är ljum i år och följer en sommar som svajat. Ständiga kulingvindar rev oupphörligt längs den svenska västkusten, juli förvandlades i stora delar av landet till en blötkall paus, samtidigt som den globala medeltemperaturen var den högsta på 120 000 år.
Det är inte helt lätt att förhålla sig till klimatet – till förändringarna som kommer, särskilt här på norra halvklotet och definitivt i Arktis som norra Sverige tillhör. Där går uppvärmningen minst dubbelt så snabbt som söderut. Larmrapporterna regnar ner och det kan vara svårt att inte tappa modet.
Men Marjetica Potrč säger att hon ser något annat: tendenser och indikationer på att det är nu det händer. Nu, menar hon, är tiden då vi verkligen ser klimatförändringarna och vill göra något åt dem. Nu är tiden då vi går från att se oss som ägare av naturen till att bli vårdare av den.
Hon blickar ut över ”Future island” – ett 1 000 kvadratmeter stort konstverk som hon har skapat tillsammans med arkitektduon Ooze: Eva Pfannes och Sylvain Hartenberg, på uppdrag av Statens konstråd, Akademiska Hus och Svenska Bostäder. Projektet har klimatförändringarna som sin ena utgångspunkt. Den andra är stenarna. Eva Pfannes, som står bredvid Potrč på bron, nickar mot ön och berättar att i Sverige finns några av planetens äldsta stenar.
Läs mer: Hennes ö ska ge oss hopp om att uppvärmningen går att hejda