Startsidan

Nätets dubbelnatur

Läs hela artikeln från Svenska Dagbladet  8 juni, 2018

Hon syr små nättrosor till persikor och fotograferar. Med sig själv som modell med håriga ben visar hon tjejiga stereotyper, normer och begränsningar för den kvinnliga kroppen. Som att det än i dag är provocerande att kvinnlig kroppsbehåring. Arvida Byström speglar den digitala världens dubbelnatur, frihet och censur.

Det är mycket man kan fundera över. Varför det efter #metoo läggs om möjligt mer fokus på könstillhörighet än tidigare. Varför så många kvinnor valde att svika både varandra och sig själva genom att rösta på Trump. Varför rosa fortfarande är en provokativ färg. Varför jag tror att det är en man som ligger på dagbädden i gallerirummet, för att jag först bara ser benen och för att de är håriga. Trots att de är klädda i pumps och kjol.

Det är ingen man, det är Arvida Byström, konstnären själv, som ligger där. Under vernissagekvällen är hon placerad framför det digitala performance-verket ”Everchanging stories” för att live-chatta via sitt Instagram-konto. I ett försök att få kontakt loggar jag in på chatten från min telefon. Jag frågar om tanken bakom verket och hon svarar att det handlar om den digitala objektifieringen av oss själva, som vi inte kommer undan och som kan vara tung och frustrerande.

Och visst väljer vi vilken bild av oss själva vi visar upp: en curerad, objektifierad version av jaget, som mellan de bekräftande ”gilla”-klicken kan vara svår att förhålla sig till. Utställningens titel ”Cherry Picking” syftar dels på att vi lever i en tid då vi själva väljer och väljer bort vilken information vi ger och tar emot.

Jag är inte helt säker på att det är mig hon svarar ska sägas. Chatten rullar snabbt (Arvida Byström har ca 250 000 följare på Instagram), den fylls av smileys med hjärt-ögon och kommentarer som ”you are gorgeous”, ”nice nose” och ”what kind of books do you read?” Jag ger snart upp mitt försök att kommunicera och fokuserar istället på att betrakta.

Och det är betraktarens blick hon vill åt. Verken – fotografier, installationer och videoverk – är filtrerade i flickigt feminint tuggummipoppigt rosa. Där bakom ifrågasätter Arvida Byström (född 1991) den digitala världens dubbelnatur: friheten och fördomarna. Hon använder sig själv som modell för att få oss att reflektera över normer och begränsningar för den kvinnliga kroppen. Efter att ha medverkat i en Adidas-reklam med orakade ben 2016 fick Byström ta emot hot om våldtäkt och kärleken hon får i sociala medier blandas med äcklade kommentarer.

Hon syr små nättrosor till persikor och fotograferar. De trosklädda frukterna blir dels en kommentar till vår vanemässiga sexualisering av objekt, dels till de regleringar som bestämmer vilka Instagram-bilder som ska raderas för att de anses för utmanande – och som i och med det skapar ett kollektivt medvetande om kroppsligt rätt och fel. Galleriet har under veckan fått flera bilder från utställningen borttagna från Instagram.

”Cherry Picking” syftar även på feminiseringen av körsbäret, och i en åtta timmar lång video-performance knyter hon – som kultserien Twin Peaks karaktär Audrey Horne – öglor av stjälkarna med tungan. I ”pinterest interior scroll…” gör hon en parafras på konstnären och performance-pionjären Carolee Schneemanns verk ”Interior scroll” från 1975. Byström drar i verket ut en remsa med pinterestbilder som blivit resultat av sökningen ”feminist interior” ur sin vagina. Hon refererar flera gånger till konst, filmer etcetera, som redan behandlar och/eller problematiserar hennes egna hjärtefrågor, och filtrerar sin tolkning genom den tid och värld hon själv lever i.

Jag har tänkt de flesta av de tankar som verken tvingar fram förut. Men när håriga ben fortfarande kan leda till hot och orakade armhålor resultera i kommentaren ”U are a very brave girl” får det kanske passera att frågeställningarna inte är nya. Det är provocerande att det inte känns mer förlegat, men så lever vi också i Trump-tider. (Uppenbarligen har även jag själv fortfarande en del att arbeta med när det gäller kroppsbehåring.) Mina farhågor att utställningen skulle se ut som en fysisk kopia av hennes Instagram-flöde kommer infrias heller inte. Den karaktäristiskt sammanhållna estetiken fångar in betraktaren i ett Arvida Byströmskt universum, som både kan tilltala och behövas för fler än de som, liksom Byström själv, vuxit upp med internet.

Bild: Arvida Byström chattar med några av sina 250 000 följare under vernissaget för utställningen ”Cherry picking”. Foto: SvD och Gallery Steinsland Berliner

Böcker