Startsidan

Svampfeber i kulturen

Läs hela artikeln från Dagens Nyheter  6 november, 2023

Svampfebern grasserar inte bara ute i skogarna och på Instagram denna höst. Böcker, tv-dokumentärer och utställningar har fått oss fascinerade över mycel, mykhorrzia, psilocybin och allt annat som har med svamp att göra. DN besöker den nya festivalen Mycocosm på Wanås Konst som har svamp som sitt första tema.

Det är mars 2022 och författaren Margaret Atwood gästar New York Times podcast ”The Ezra Klein show”. Intervjun närmar sig slutet och Klein ställer en sista fråga: ”Vad tror du kommer att forma de kommande decennierna på ett fundamentalt plan, som det ännu inte pratas om?” Atwoods svar verkar ta den luttrade programledaren på sängen. Under drygt en timma har de avverkat Bibeln, totalitära regimer, krig, brist på utopiskt tänkande och andra världsangelägenheter – ändå är det alltså svamparna som Atwood ser i sin spåkula.

Det är inte ens två år sedan intervjun, men kanske hade svaret tett sig rimligare redan nu. För plötsligt verkar alla prata svamp, inte minst i kulturen är närvaron slående.

På Nobel Prize Museum pågår utställningen ”Fungi. Svampar i konst och vetenskap”, de dyker upp i Christine Ödlunds aktuella utställning ”Four dimensions of a swamp” på CFHill och i författaren Robert Macfarlanes nyutkomna bok ”Ness”; SVT har inte bara en utan två dokumentärer om psykedelisk svamp i tablån och i succéserien ”The last of us” förvandlar svamp folk till dödsbringande zombier.

Svamp var dessutom temat för skånska Wanås Konsts nya konst- och litteraturfestival Mycocosm som ägde rum den 21 oktober. Bakom initiativet står Wanås nya konstnärliga ledare Milena Høgsberg, som tillsammans med David Zilber – kock, tidigare fermenteringschef på stjärnkrogen Noma, framtidsforskare och författare – curerade en endagsfestival i svampens tecken.

– Skillnaden mellan Wanås och andra producenter av samtida konst är att vi omges av 40 hektar otrolig natur och en konstsamling som lever och andas i naturen. Med festivalen ville jag föra in något nytt i årets konstprogram och skapa en dag för alla sinnen. Därför bjöd jag också in David Zilber att dela curatorsrollen. Han har stor kunskap om framtidens matindustri, är extremt beläst och väldigt intresserad av konst.

Mycocosm, berättar hon, är en påhittad sammansättning av orden av ”microcosmos” och ”mycelium”.

– Svamparnas mycel är underjordens osynliga och ännu i hög grad outforskade nätverk, som enligt Merlin Sheldrake visar att vi är så mycket mer förbundna än vi tror. Vi har ett väldigt begränsat sätt att se på världen och tänker i termer av individualism. Svampen inspirerar oss att tänka på hur djupt sammankopplade vi är, men också hur mycket vi är skyldiga andra arter.

Nämnda Sheldrake är en av punkterna i festivalprogrammet. Han är också anledningen till Atwoods svar – hon hade nämligen läst Sheldrakes bok ”Ett sammanvävt liv. Hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid” som kom 2020 och gjorde den brittiske biologen till en prisad världsstjärna.

Läs mer här: Svampår i kulturskogen

Böcker