Startsidan

De äldre kvinnliga konstnärerna tar plats på årets Market-mässa

Läs hela artikeln från Dagens Nyheter  21 maj, 2024

Fyrtio gallerier samsas om utrymmet när konstmässan Market tar över Liljevalchs konsthall för en helg. I år märks särskilt en grupp som tidigare sällan fått ta plats på konstscenen: de äldre kvinnliga konstnärerna.

– Det är en stor tillfredsställelse att kvinnor från min generation äntligen får uppmärksamhet, säger den danska konstnären Ursula Reuter Christiansen.

En enorm lastbil ser ut att vara på väg att backa rakt in i entrén på Liljevalchs på Djurgården i Stockholm. ”Transart” står det längs sidan. Fraktföretaget, specialiserat på transport av konst, lastar av verken rakt in i entrén och vidare in i utställningssalarna till respektive galleris tilldelade utställningsyta.

Nära fyrtio gallerier har i veckan arbetat febrilt med att placera ut konstverk i de utställningssektioner som Liljevalchs har delats in i. De deltagande gallerierna har tidigare under året ansökt om plats och bedömts av en utställningskommitté, kriterierna för medverkan är att visa minst en nordisk konstnär, alternativt en konstnär som har en stark koppling till ett av de nordiska länderna. Nära hundra konstnärer har det blivit som under helgen den 17–19 maj presenteras på Liljevalchs och på närliggande Spritmuseum, där ytterligare åtta gallerier visar unga och nyetablerade konstnärer under titeln Market debut.

Market art fair är en kommersiell konstmässa som till sin natur handlar mycket om köp och sälj, nätverkande och kontaktknytande. För allmänheten kan det också vara ett sätt att på samlad yta få koll på vilka nordiska samtidskonstnärer som galleristerna anser vara bland de mest intressanta just nu. Drygt hälften av gallerierna är från Sverige, tretton kommer från Danmark och fem från Norge. Finland och Island närvarar med endast två respektive ett galleri, den senare med förra årets nykomling Þhula. Markets tillförordnade VD Josefine Hardstedt menar att närvaron har att göra främst med städernas storlek.

– Stockholm och Köpenhamn har en rik galleriscen, så närvaron representerar ungefär storleken på huvudstäderna. Men Oslo är verkligen en växande konststad och det är ungefär lika stor norsk representation som tidigare.

Det är knappt en månad sedan Vårsalongen fyllde salarna på Liljevalchs, då med rekordmånga unga utställare. På Market art fair finns också de unga, men lika mycket det rakt motsatta: en ovanligt stor representation av konstnärer över 70 år, däribland 93-åriga italienaren Isabella Ducrot som visas av Stockholmsbaserade galleriet Belenius.

Nyblivna 70-åringen Olav Christopher Jenssen är en av Norges största samtidskonstnärer och fyller en generös yta vid ingången till den första salen, tack vare att hans båda gallerister, danska Susanne Ottesen och norska Galleri Riis, ansökt om att ställa ut honom tillsammans. De kryssar genom ett hav av stora keramiska skulpturer. Längs väggarna står två enorma målningar som enligt Espen Ryvarde på Riis fortfarande är fuktiga, samt ett stort antal teckningar som Christopher Jenssen sedan 1986 skapar i en dagboksliknande process. Skulpturer har han också gjort tidigare, men omfattningen nu bottnar i en stroke vintern 2023.

– Den händelsen tillsammans med en fatal feldiagnos gjorde att min syn plötsligt försämrades dramatiskt. Eftersom det blev svårt att måla var detta mest naturligt för mig att ta till. Leran är så spontan, reflekterande och långsam, det blev en naturlig och man skulle kunna säga terapeutisk väg att hitta tillbaka till min arbetsrytm. Allteftersom tog jag upp teckningen igen, och på nyårsafton började jag måla de här stora målningarna.

Läs vidare här: dn.se

Böcker