Startsidan

Så bygger du varumärket: ”Lämna skärmarna”

Läs hela artikeln från Svenska Dagbladet  19 mars, 2017

Martin Lindstrom ses som en av världens främsta experter på konsumentbeteende och konsumentpsykologi. Till SvD delar han med sig av sina tre främsta tips för hur du bygger ditt varumärke.

Den 17 mars framträdde Martin Lindstrom på innovationsdagen Innoday i Stockholm. Han finns med på Times Magazines ”Worlds 100 Most Influential People” och är rankad nummer 18 på Thinkers50. Lindstrom står även bakom storsäljarna Small Data och Buyology. Buyology utsågs till ”pick of the year” av USA Today och boken har legat på både New York Times och Wall Street Journals tio-i-topp-lista. Small Data blev nyligen utsedd till förra årets bästa marknadsförings- och startup-bok.

Med hjälp av hans tips tips går det, menar han, att stå emot de stora framtida utmaningar som hänsynslöst rensar bort företag som inte lyckas urskilja sig från konkurrenterna.

1. Acceptera att du inte kan bli älskad av alla

Företag måste inse att man inte längre kan vara bästa vän med alla. Större varumärken är extremt rädda för att få klagomål. Vi måste först fråga oss vilka det är som är våra primära kunder, sedan vilka som absolut inte är det – mer eller mindre vilka vi kommer att uppröra.

Ett företag som står upp för sina värderingar och har starka åsikter blir mer omtyckt av de som redan gillar en, men också mer hatat av de som tycker annorlunda. Äldre företag kommer att ha extremt svårt för den här transformationen, och det är också en anledning till att många varumärken kommer att dö. Det går inte att förlita sig på digitala undersökningar och förvänta sig att människor beter sig på samma sätt runt hela världen.

2. Lämna skärmarna

Företagen bör införa en regel om att alla medarbetare måste spendera minst en dag per år med minst en av sina kunder. Det är en regel som inte ska ruckas på om det så handlar om 300 000 medarbetare. Det kommer att få fler att inse hur viktigt det är att gå ut i verkligheten och lämna skärmarna. Medarbetarna kommer att vakna upp och se världen annorlunda. Om alla i företaget på alla nivåer gör detta kommer insikten om att det behöver ske en förändring att nå alla.

3. Inför korta processer och fira framgång

Utforma en 90 dagar lång process som pekar på de utmaningar ni uppmärksammat när ni mött era kunder och få alla att se förändringspotentialen. Gör transformationsprocessen kort – en flera år lång process kommer att döda kreativiteten.

Och kom ihåg att fira framgången internt. Kulturella förändringar kan bara lyckas om medarbetarna ser att förändring fungerar.

Foto: John Abbot

Böcker