Startsidan

Konstmässa ger renässans för Miami Beach

Läs hela artikeln från Svenska Dagbladet  1 december, 2016

Konstmässan Art Basel firar 15 år på Miami Beach. Enligt stadens borgmästare har mässan och det konstfokus den fört med sig inneburit en renässans för staden på såväl ekonomiska som geografiska och demografiska plan.

Art Basel är en av världens största och mest betydelsefulla konstmässor som numera arrangeras årligen i Basel, Miami Beach och Hongkong. När presskonferensen för Miami-upplagans 15-årsjubilerande mässa inleddes i onsdags var det inte i första hand ett samtal om vilken konst som visats under åren, utan om vad mässans etablering betytt för staden.

Norman Braman är ordförande i Art Basel Miami Beach Host Committee och är den person som varit ytterst ansvarig för att ta Art Basel till Miami. Han beskriver hur mässan förändrat staden under de femton åren. Han kisar ut över den samlade presskåren och berättar att det är runt tusen journalister på plats under årets mässa, att jämföra med 2002 års knappa 125. Antalet gallerier som representeras har ökat från 130 år 2002 till årets 269, från 29 länder. År 2001 fanns sex öppna gallerier i Miami Beach berättar Braman; i dag 130, varav 70 ligger i området Wynwood Arts District, som skapats ur den grund som Art Basel lagt. Cirka 20 ytterligare konst- och designmässor drivs i år parallellt med Art Basel Miami och antalet hotell har fördubblats. Trots dubbla antalet hotell har rumstäckningen under den pågående konstveckan gått från 56 till över 80 procent. Nära 80 000 personer besökte Art Basel Miami 2015.

Vikten av Art Basels inverkan på Miami Beach stad betonades ytterligare när borgmästare Philip Lavine tog över mikrofonen. Han började med att utnämna den 30 november 2016 till Miami Beach officiella Norman Braman-dag och tilldelade därefter Braman en guldnyckel till staden. Skämtsamt kan tyckas, men Braman var rörd och Lavine menade att mässans etablering inneburit en renässans för staden.

Marc Spiegler, Art Basels Global Director håller sin tionde mässa i Miami Beach men enligt honom själv inte på något sätt den lättaste. Förberedelserna präglades av problematiken med Zika-viruset och naturligtvis det turbulenta politiska läget i USA såväl som runt om i stora delar av övriga världen.

– Förändring kan vara svår, men den kan också vara positiv. Man kan fråga sig om konst verkligen är relevant när det sker så många fundamentala förändringar runt oss, men jag hävdar att konst och konstnärer är mer relevanta än någonsin. Vår historia kan berätta att det under svåra tider produceras stor konst, för att stora konstnärer adresserar stora frågor. Vi kan förvänta oss mer djup och politisk konst framöver; konstnärer kan röra sig fritt och reagerar snabbt på det som händer, det kan vi om inte annat se här idag, säger Spiegler.

Bland de politiska budskapen fanns några som var svåra att missa. Sam Durants svarta text ”End white supremacy” på lysande orange botten och Maggie Lees installation med texten ”Fuck this government” var två verk som den amerikanske mässdirektören Noah Holowitz passade på att uppmärksamma lite extra under presskonferensen. Även konstnären Barbara Kruger gav sin kommentar på läget genom författaren Karl Kraus berömda ord ”The secret of the Demagogue is to make himself as stupid as his audience so that they believe they are as clever as he is”, skriven med vitt på en blåröd bakgrund.

Bild: Intallationsvy av Blum & Poes bås på Art Basel in Miami Beach, 2016. Konstverk av Sam Durant. Foto: Art Basel

Böcker