Startsidan

Grafikens långa väg tillbaka till konstpubliken

Läs hela artikeln från Svenska Dagbladet  6 april, 2016

Intresset för grafik börjar efter många år i dvala långsamt vakna till liv igen. Nya platser för försäljning av grafiska blad etablerar sig och frågor om upplagor, signering, numrering kräver svar.

De som minns konstscenen under sjuttio- och åttiotalen minns säkert också grafiken, ”folkets konst” som den kallades. Konstintresserade köpte själva och företagens konstföreningar var aktiva förmedlare av grafik ut i vart och vartannat hem. Men sedan slutet av åttiotalet har grafikens ställning försvagats. Fram till nu. Plötsligt pratar vi grafiska blad igen, det surras om editioner, trycktekniker och upplagor.

Catarina Drugge arbetar på Grafiska Sällskapet, en förening för konstnärer som arbetar med grafiska tryck. Hon ser ett visst ökat intresse bland kunderna, även om det än så länge märks mest bland den vana konstpubliken.

– Bildflödet är så otroligt stort idag, kanske finns det en lust att se något annorlunda. Det syns även ett större intresse för grafiken bland konstskolestudenter idag än tidigare, menar Catarina Drugge.

Jenny Olsson undervisar i grafik på Kungliga Konsthögskolan. Hon bekräftar att fler studenter intresserar sig för hantverksmässiga tekniker som grafik, teckning och målning.

– Det är en ren spekulation, men kanske är det ett slags motreaktion till digitaliseringen. Ett behov av materialitet och fokus på handens förmåga, säger hon.

Elisabeth Blennow Calälv valde för två år sedan att satsa på försäljning av grafisk konst på webben. Via sin digitala konsthandel ed. art (ed-art.se) förmedlar hon grafiska verk av nordiska konstnärer, för att nå en bred publik och göra konsten tillgänglig för fler.

– Det finns ett stort nyvaknat intresse för hantverk idag och det smittar av sig. Jag märker att mina kunder är intresserade av just det hantverksmässiga i grafiken, det finns en fascination för det handgripliga.

Grafiska blad är verk framställda på kopparplåt, screenduk, ristningar i trä eller liknande, som trycks för hand i flera upplagor. Idag arbetar många av Sveriges största konstnärer med grafik som ett komplement till målning eller andra huvudtekniker. Grafiska blad är verk som tagits fram för att säljas som upplageverk och skiljer sig därmed från så kallade reproduktioner av originalverk.

Reproduktioner är foton av verk som printas ut digitalt. De säljs ofta i stora eller helt obegränsade upplagor. Grafiska blad har en systematisk process bakom framtagningen och trycks på syrafritt papper i begränsade upplagor.

– Konstnären gör oftast tryckplåten till de grafiska bladen själv. Vi går sedan gemensamt igenom färger och trycker ett provtryck. Konstnären är med i processen och signerar varje enskilt blad som går till försäljning, berättar Siv Johansson, tryckare som sedan sextiotalet arbetat med flera av Sveriges största konstnärer […]

Böcker