Startsidan

Den fina konstmässans oborstade småsyskon

Läs hela artikeln från Svenska Dagbladet  27 juni, 2016

Parallellt med den stora Art Basel-mässan har flera mindre mässor ägt rum på olika platser i stan. Konstmässorna Liste och Volta lägger båda fokus på unga konstnärer, en mer oborstad sättning och lägre prisnivåer.

Samtidigt som Art Basel-mässan intar stans mest centrala delar, pågår ett flertal parallella konst- och designmässor på andra håll i Basel. Bland dem Liste och Volta, som båda lagt fokus på yngre, ofta internationellt oetablerade konstnärer.

Liste, som firade 20-årsjubileum förra året, presenterar runt 80 gallerier från drygt 30 länder. Knappt hälften av gallerierna är med för första gången. För många är Liste en språngbräda in till både Art Basel och andra större internationella konstmässor. Däribland svenska Johan Berggren Gallery, som visade på Liste i flera år innan de i år tog steget över till Art Basels Statement-sektion.

Jämfört med stora Art Basel kan man konstatera att mindre ansträngning lagts på ljussättning och eleganta presentationer, men desto mer på attityd och en känsla av putsad anarkism. Mässans besökare vandrar in och ut genom galleribåsen, upp och ner för de exteriöra trapporna på den tegelklädda före detta skolbyggnaden. Många gallerister satt på torsdagen mest och sysslade med sitt, i kontrast till den febrila nätverksaktiviteten på Art Basel.

Inga svenska gallerier eller konstnärer var representerade på Liste i år. Oslo-baserade uppstickargalleriet VI, VII:s ägare Esperanza Rosales var däremot omringad av besökare som intresserat kollade in norska konstnären Mikael Brkic och fotografduon Kulisek/Lieske. Något uppenbart trendspår bland Listes presentationer märktes inte heller, men på flera håll fanns inte helt oväntade nutidsåterspeglingar kring mät- och statistikhets, dokumentationshysteri, sex och kapitalism/konsumtion. Några konstnärer vände också blicken inåt mot den egna konstvärlden, med tolkningar av både konstkommersialism och konstnärliga arbetsprocesser […]

Böcker