Startsidan

Art Basel: Även VIP-gästerna köar för insläpp

Läs hela artikeln från Svenska Dagbladet  17 juni, 2016

Den Pågående konstmässan Art Basel samlar under några få junidagar många av konstvärldens tyngsta profiler. Dagarna innan mässan öppnar för allmänheten samlas branschens initierade för att insupa intryck och göra affärer i lugn och ro. SvD Konstlivs Karolina Modig är på plats i mässvimlet.

Det är onsdag förmiddag på Art Basel. Dörrarna för allmänheten
är fortfarande stängda, än så länge samlas bara press och VIP-besökare. Men kön utanför mässan ringlar lång. Regnet strilar över kön och mässarbetare delar ut låneparaplyer för att skapa lugn i flocken. Det här är människor som inte är vana att köa. Alla letar en snabbare väg in, men den här dagen är alla VIP. Förmånen är att få vara där, alla får stå och vänta. Fönade hår fuktas och ljusa mockapumps blir mörka i vätan, men kön rullar på snabbt.

Inne på mässan samlas 286 gallerier och drygt 4 000 konstnärer i specialuppbyggda bås. Det är ofantligt stort, ofantligt mycket konst. Det handlar inte så mycket om att fundera över vad som är bra eller mindre bra, här handlar det främst om tycke och smak. Yngre stjärngallerier samsas med tyngre spelare som Hauser & Wirth och Gagosian. I vissa bås pågår intensiva budgivningar, galleristerna och deras assistenter kryssar mellan besökarna. Hårda handskakningar och kindpussar ackompanjerar halvdiskreta budgivningar: ”How about 2,80?” ”No no, that’s impossible. 3,10 is my final offer, take my number.”

Då är det här ändå inte dagen för de riktigt stora köpen. Svenska konstkonsulten Theo Lindqvist var på plats redan under tisdagen, när den så kallade ”Art Basel first choice opening” ägde rum. Då samlas de tyngsta köparna, som utan problem langar upp kortet för de objekt de fastnar för.

– Jag har aldrig varit med om en så lång kö inför öppning som i år. De som pratar om en mättad konstmarknad har definitivt inte varit här. Det är hård budgivning som gäller, hittar man ett verk man är intresserad av får man 30 minuter eller max en timma på sig för beslut, annars går verket vidare till någon annan, berättar han.

Lindqvist får, liksom de andra VIP-köparna, verk presenterade i förväg, för att vara förberedda på plats. Men alla verk finns inte med och för många är det en svettig rundvandring, där konstkonsulternas telefoner går varma. […]

Böcker