Startsidan

Anna Ryott – In it to win it

Läs hela artikeln från ICON Magazine  27 september, 2019

Med världen som spelplan står Anna Ryott inför sin tuffaste match någonsin. I sitt lag har hon 250 miljarder dollar, en nyinstiftad FN-instans och värdefulla kontakter i finansbranschen. Men det är bråttom, inom tio år avgörs vår framtid. Kommer hon att vinna?

Maputo, 2012: Det börjar bli kväll. Himlen skiftar i gult över plåttaken, luften är mättad. Utanför ett skjul möter Anna Ryott en kvinna som heter Gloria. Hon skjuter upp dörren och bjuder in Ryott, pekar på en madrass i ett hörn och berättar att det för ett par år sedan var den enda plats hon orkade befinna sig på. Hon hade fått diagnosen HIV och samtidigt drabbats av en svår infektion. I Moçambique spökade ännu 1980-talets HIV-skräck, folk flydde de smittade. Glorias vänner, släktingar och man hade lämnat henne. Hennes fem barn hade tvingats ut på gatan eftersom hon inte längre kunde försörja dem. Gloria orkade inte annat än att ligga på sin madrass och vänta på att dö. Men den smärta och rädsla hon kände när hon låg där handlade inte om henne själv, utan om hur mycket svält, sexuellt utnyttjande och misshandel hennes barn skulle få uppleva på Maputos gator.

– Den smärtan, när hon sa det, den skar genom kroppen på mig, säger Anna Ryott, som besökte Maputo i rollen som generalsekreterare på SOS Barnbyar. Då fattade jag det vidriga bakom fattigdom. När jag pratar om att utrota extrem fattigdom handlar det om att ingen ska behöva känna så.

Utrota fattigdom? För några decennier sedan skulle ett sådant mål ha setts som en naiv dröm, möjligen uttalad av välartade barn eller Miss World-kandidater. Men i dag är det ett av FN:s 17 monumentala mål för hållbar utveckling, som 193 länder har enats om att uppfylla till 2030. I september 2015, efter många års arbete, kunde den historiska överenskommelsen slutas: ett löfte om en värld som är blomstrande – rättvis och miljömässigt hållbar. Och Anna Ryott, med en bakgrund i kapitalismens mest extrema kärna, är en av tio förändringsledare som har utsetts att infria det löftet.

I styrgruppen för FN:s nyinstiftade instans SDG Impact ska hon styra om finansmarknadens pengar för att nå hållbarhetsmålen under de kommande tio åren. Privata investerare ska satsa på bolag vars affärsmodeller går att koppla till något av FN:s 17 hållbarhetsmål. Banker ska neka lån till företag som utvinner fossila bränslen eller på annat sätt får världen att må sämre. Det ska hända i Kina, i Indien, i USA:s rostbälte och i byarna vid kanten av Chiles gruvor. Inga pengar från finansbranschen, den privata marknaden eller investeringsfonder ska från och med nu gå till bolag som fortsätter att hålla fokus på vinstmaximering.

Att nå målen kommer att kosta uppskattningsvis 5–7 biljoner dollar, per år. De pengar som är öronmärkta för detta, genom utvecklingsbanker och fonder, utgör knappt 3 procent av totalsumman. Ungefär 6 biljoner, årligen, saknas. Men pengarna saknas inte på riktigt, de finns. På finansmarknaden, i private equity, i investeringsfonder. Det är pengar som måste styras om och gå in i hållbara bolag, förvandlas till så kallat ”capital for purpose”. Och det är bråttom, majoriteten måste börja agera nu.

– Världens 36 rikaste människor äger lika mycket som världens 3,8 miljarder fattigaste. 15 000 barn dör varje dag av orsaker som vi skulle ha kunnat förebygga. Vid varje skifte måste man fråga sig själv var man kan göra störst skillnad och driva bäst förändring. Just nu tror jag att det är inom finans, investeringar och hållbart företagande. För tio år sedan var det många som tyckte att det var naivt att tro på finansvärlden. Det tror jag inte att folk tycker längre. Victor Hugo sa en gång att ”ingen armé är stark nog att stoppa en idé om tiden är inne”. Jag tror att den är det nu, säger Anna Ryott.

Läs mer i ICON Magazine nr 3 2019

Böcker